Ferme knapen

Cor van Aart
Geboren aan de oever van de rivier De Mark op de Sint-Antoinedijk gemeente Oud-Gastel op 5-11-1951.
Opgegroeid in het Brabantse land en na mijn werkzaam leven bij de PTT met pensioen.
Naast mijn grote vogelpassie, als amateur ornitholoog, hou ik me al zo`n 25 jaar bezig met vogelonderzoek .
Specifiek naar de verspreiding en het trekgedrag van Brandganzen.
Tevens ben ik vrijwilliger bij het NVMO in Oudenbosch, uiteraard als vogelexpert.
Zingen en gitaar spelen is mijn tweede hobby, vooral luistermuziek uit de jaren 60 heeft mijn voorkeur.
Via mijn zangmaatje Ad bij het Oudenbosch mannenkoor , kennis gemaakt met De Bossche Maten.
Het voelde meteen als een warm muzikaal bad en waarom ik nu met veel plezier en passie bij De Maten zing.
Ik zou zeggen kom snel naar een optreden kijken en luisteren dan begrijpt u zeker wat ik bedoel.

 

Cor Bom
(Zwingelspaan 1947)
Willemstad 1969 – 2011, Klundert 2011 – heden
Na MULO, HBS en HBO Scheepsbouwkunde voltooid te hebben 2 jaar gewerkt bij RDM (Heijplaat) en daarna 34 jaar TU Delft (Maritieme Techniek) aangevuld met 12 jaar deeltijdwerk.
Getrouwd met Adri, 2 kinderen en 3 kleinkinderen.
Gevoetbald in Klundert en Willemstad en vanaf 1988 - heden tafeltennis. Toen het nog kon veel geschaatst op natuurijs.
Vele jaren ging ik met familie en vrienden naar diverse folkfestivals in België en Nederland. Traditionals, ballads, enz. hebben mijn voorkeur.
Zingen doe ik graag en daarom ben ik een half jaar na de oprichting lid geworden van Havenkoor Fortitudo in Willemstad. Via Frans Goené kennisgenomen van het repertoire van De Bossche Maten; dit sprak mij zo zeer aan dat ik auditie gedaan heb en lid mocht worden.

IMG 4645

Hennie Clemens
Geboren in 1961 te BREDA.
Na 19 jaar in Gilze te hebben gewoond ben ik verhuist naar een kamertje in Bavel. Daar heb ik ons Toos leren kennen en al snel gingen we samenwonen in Breda Centrum op een bovenverdieping van een horecagelegenheid. We zijn getrouwd in 1985. Door de jaren heen hebben we een flinke trip gemaakt van Breda naar Klein Zundert door naar Oudenbosch in de Molenstraat. Na 8 jaar weer door naar de Romelaan en 5 jaar later zijn we beland in Bosschenhoofd. Daar wonen we nu nog steeds met plezier. We hebben 2 prachtige lieve dochters en inmiddels 3 kleinkinderen.
Ik ben in 1991 gestart met een eigen bedrijf in de bouwsector met daarnaast ook verkoop van zonwering. In den beginne ben ik 6 jaar een Bossche maat geweest. Later begon ik ook een band genaamd Woodhead Suitcases. Helaas vielen de repetitieavonden op dezelfde dag en heb ik toen voor de band gekozen. Door een ongeval in 2020 ben ik helaas met alles moeten stoppen en heeft mijn herstel wat jaren nodig gehad.
Nu door toeval kon ik me weer bij de Bossche Maten aansluiten en zing ik weer vrolijk mee, ook probeer ik de mannen van een goed geluid te voorzien. Ik deed eerder het geluid ook bij diverse bandjes en bij mijn eigen band met veel plezier en passie, ik vind het dus weer heel leuk om dat bij de Bossche maten ook te kunnen doen. Mijn verdere hobby’s zijn zingen met anderen in mijn studio, waar ik ook wel eens opnames maak, vissen met de boot, al jagend op alle zoetwater roofvissen geniet ik dan enorm van de rust, de natuur met al het groen en alle dieren die zich op en rond het water begeven. Ik hoop nog lang met deze mannen te mogen zingen en ik geniet weer enorm van de sfeer en het plezier wat we samen hebben.

Ad Dirken
Als een van de leden van het eerste uur ben ik een paar jaar aan wal gebleven.
Sinds 2 jaar tot veel genoegen weer aan boord gestapt. De slogan "zingen is een feest" gaat werkelijk op.
Geboren in 1949 in een muzikale familie, helaas zelf niet met die talenten gezegend. Gelukkig was er in de beginjaren van De Bossche Maten nog geen muzikale commissie en moest het woord "voorzingen" nog uitgevonden worden.
In een aantal functies binnen bedrijfseconomische afdelingen in de gezondheidszorg gewerkt. Vanaf de jaren '90 als trouble shooter gewerkt in die sector.
Daarnaast een klein administratiekantoor opgestart dat momenteel is afgebouwd. Dit valt nog niet mee, veel van de klanten zijn ook vrienden geworden!
Gezellig dat mijn schuur die ik gebruik voor mijn hobby (sleutelen aan oude auto's), door De Bossche Maten in de zomermaanden als repetitieruimte wordt gebruikt.
Doordat ik een rasechte Oudenbosschenaar ben vind ik de naam De Bossche Maten erg goed gekozen.
Voor hen die twijfelen of zingen in een shantykoor iets voor hen is, wil ik zeggen: "Gewoon uitproberen". Niet alleen leuk om te zingen, maar ook een leuke vriendenclub

Henk de Goede
Geboren in Nunspeet als echte landrot en vanaf mijn 4e opgegroeid in het Westland, met veel sloten en dicht bij de zee. Eerste ervaring met een vaartuig was op een gepraamde Westlander waar ik mocht sturen van de tuinder die zijn oogst naar de veiling bracht. Vanaf 1974 in Rotterdam en Slikkerveer gewoond, twee plaatsen aan de rivier met veel scheepvaart en aanverwante zaken. In 1993 de "Rivier" overgestoken naar Oudenbosch.
Door een grap bij de Maten terecht gekomen. Wist het niet van mezelf, maar vind zingen heel leuk, zeker bij zo'n enthousiaste club als De Bossche Maten.

Frans Goené (gitaar en banjo)
Ik ben in 1943 aan de Maas geboren, weliswaar "op zuid", maar toch.
M'n wieg heeft er ook gestaan, maar ik ben niet gaan zwerven. In 1965 getrouwd met An en Rotterdam verlaten om in Ridderkerk te gaan wonen. In 1982 zijn we verhuisd naar het prachtige Willemstad en daar wonen we nog steeds.
Gewerkt bij de drie grote scheepswerven RDM, Verolme en Wilton-Feijenoord. Daarna als leraar Werktuigbouwkunde werkzaam geweest op het ROC-Zadkine in Rotterdam. Nu al enige tijd met pensioen en dus alle tijd om muziek te maken.
Toen ik hoorde dat De Bossche Maten wel een gitarist konden gebruiken, heb ik gesolliciteerd en tot mijn verbazing werd ik nog aangenomen ook.
Ik hoop nog lang bij deze leuke club mee te mogen doen.

Walther van Gool (penningmeester sinds maart 2023)
In 1957 geboren in Kruikenstad (Tilburg) en na 25 jaar verhuisd naar Kaatsheuvel en vervolgens het ruime sop gekozen naar Oudenbosch, waar ik samen met Carina al weer ruim 12 jaar met veel genoegen ben aangemeerd. Het riviertje de Mark, stroomt bijna letterlijk door onze achtertuin.
Tijdens mijn jeugd tot aan mijn studie gezongen in een jeugdensemble en later altijd met veel plezier lid geweest van een harmonie. Door de verhuizing naar West Brabant kwam hier een eind aan.
Sinds een aantal jaren speel ik golf, samen met Carina die van haar hobby haar werk heeft gemaakt.
Zelf neem ik nog met veel genoegen deel aan het arbeidsproces als senior accountmanager voor een van de grootste dealers van Exact Software, na een aantal jaren als financial controller te hebben gewerkt.
Toch bleef de muziek altijd een belangrijke rol spelen in mijn leven, mede vanwege het feit dat 2 van mijn 3 kinderen al sinds hun jonge jaren lid zijn van een harmonie en drumfanfare.
Ik speelde al een hele tijd met de gedachte lid te worden van een shanty koor en daarom contact gezocht met de Bossche Maten, waar ik inmiddels mijn monsterboekje uitgereikt heb gekregen na de auditie voor de muziekcommissie. Daarmee het jongste lid en ketelbinkie tussen de oude rotten. Ik hoop er jaren deel van uit te maken, dat vanaf de eerste repetitie voelt als een warm nest.

René Habraken (Cajon)
Geboren in Dinther (Oost-Brabant). Met de wind in de rug in 1984 in West Brabant aangeland en daar stevig voor anker gegaan. Van het zand richting de zee, maar wordt al zeeziek op een waterfiets. Hobby´s: muziek, schilderen en ....De Bossche Maten. Met mijn cajon probeer ik de Maten ritmisch op koers te houden. 
Verder leidt ik de repetities bij afwezigheid van onze muzikaal leider en maak ik deel uit van de muziekcommissie (MC). Het op peil houden van de website is verder ook mijn hobby.

Kees Jongenelen (secretaris sinds april 2023)
Als een wel heel erg licht matroosje, spoelde ik weken te vroeg aan, na die grote storm in 1953, te Oudenbosch. Te kooi, vertroeteld, niet echt tussen de kromhouten opgegroeid, eerder de boot wat afgehouden, om dan eindelijk na 5 jaar naar school te gaan. Bij alle meesters en broeders van St. Louis braaf geweest en dan uiteindelijk (figuurlijk) het ruime sop gekozen, het leven in, het kleine AH-winkeltje thuis achter me latend.

Muziek en streken, dj in de soos: elke zondag 400-500 kids die dansten en clown in het circus. Vrijheid, blijheid, hoog en droog in het kraaiennest, kijkend wat op me afkwam. Onderwijzer, in dienst als landrot de zandhaas uitgehangen. Nadien in het onderwijs verzeild (verstrikt) geraakt en laverend langs allerlei klippen, als matroos, stuurman, kapitein, schout bij nacht en nu in Rotterdam als ouwe bonk de adelborstjes helpend en binnenkort voorgoed aan wal.

En dan, om me heen kijkend en luisterend voor verdere verpozing, werd mijn aandacht getrokken door sonoor stemgeluid en gloorden daar op een verrassingsfeestje De Bossche Maten..... In hun kielzog gevaren en het bramzeil gehesen: plezier met liederen, betrokkenheid in de groep en elke week ontspanning!  Zingen geeft me lucht!!!

Ries Karreman (voorzitter van De Bossche Maten sinds febr. 2014)
Sedert midden jaren "70", komend vanuit het waterrijke Holland, naar volle tevredenheid beland op het droge en relatief hoge West - Brabantse zand. Weg uit de volle Randstad. Altijd al van water en wind gehouden. Met name zeilen in open bootjes. Thans werkzaam in Rotterdam. Recentelijk nog een paar jaar op de Wilhelminapier (WPC). Wat een sfeer, wat een ambiance! Altijd scheepvaart en steeds meer Cruiseschepen, die steeds weer uitgezwaaid en uitgezongen worden. Veel van die sfeer vind ik bij mijn Bossche Maten. Sympathieke, goede club. Ik doe graag mee!

Cok Nugteren
…. Kommie uit Rotterdam? ..ken je dat nie horen dan.. ?
Als Rotterdamse jongen leren zwemmen in de Nieuwe Maas (‘ t Mallegat), dus het water en de zee trok mij wel. Als “jongen Civiele Dienst” gevaren op de Nieuw Amsterdam. Na een aantal maanden toch weer afgestapt in Onderwijsland en domicilie gezocht aan de Poort van Brabant ( Lage Zwaluwe). De “verscheping” naar Zevenbergen bracht mij dichter bij Oudenbosch en ik ben toen besmet door het virus “De Bossche Maten”. Na een aantal jaren ommegang binnen het koor, heb ik een viertal jaren als voorzitter geprobeerd het virus te beteugelen. Ik ben er zelfs een jaar tussenuit geweest om van het virus bevrijd te zijn . Het is niet gelukt. Ik ben weer terug bij de Maten uit Oudenbosch. Het virus heeft mijn cellen in haar macht.

Hans Reijs (Muzikaal leider)
Sinds januari 2017 begeleidt Hans De Bossche Maten op zangtechnisch gebied. Aanvankelijk 1 x per maand, maar sedert augustus 2017 tijdens 2 repetities per maand. Gebrek aan tijd (werk en meerdere koren) belemmert Hans momenteel om wekelijks de repetities te leiden. Inmiddels is Hans zeer gecharmeerd van de Bossche Maten en op niet al te lange termijn kan hij mogelijk wekelijks de repetities leiden. Hij begeleidt De Bossche Maten vooral op zangtechnisch gebied en de eerste resultaten zijn al merkbaar. Houdt ons in de gaten! 

Piet Schneijdenberg 
ONZE ZEER GEWAARDEERDE MAAT EN BASSIST IS NA EEN SLOPENDE ZIEKTE OP 16 MEI 2024 OVERLEDEN

Geboren (1946) en getogen in Standdaarbuiten tot 1972……..
Getrouwd met Dini en verhuisd naar Oudenbosch, 2 kinderen en 2 kleinkinderen……..Lynn en Tessi, mijn trots.Gevoetbald bij SVC……..zat weinig muziek in…….
Stiekem gitaar leren spelen op de “geleende” gitaar van mijn broer Theo.Terwijl ik toen al een “virtuoos” op de trompet was, mijn hoofdinstrument.In het bezit van een Mulo-diploma werd ik aangenomen bij Basto-Beton in Oudenbosch op kantoor……ook daar zat weinig muziek in……..niks voor mij. Intussen bij verschillende bandjes beland…….dicht bij het professionele af…..Parc-Set, Ice Cream, André Moss waarmee we vele artiesten hebben begeleid…….
Na 32 jaar conciërge te zijn geweest op de St. Agnes school, De Nieuwenbosch en als laatste Het Markland College, ben ik in 2011 met pensioen gegaan………
Sinds kort vervanger van Kees Grimminck als basgitarist bij de Bossche Maten, waar ik me steeds meer thuis ga voelen.
Iedere week fijn muziek maken in een warm nest van zangers is toch wel heel fijn om daar deel van uit te maken………wil dat graag zo houden.
Tot zover mijn verhaal….. en daar zal je het mee moeten doen……

Bert Segers (accordeon)
Geboren 1949 in Klundert en daar altijd gebleven. Vanaf mijn 8e jaar met muziek bezig. Speelde in diverse bands waaronder Barbados. Nu sinds eind 2014 als accordeonist bij De Bossche Maten.
Waarom De Bossche Maten? Muziek maken is mijn passie en shanty's zijn voor mij weer een nieuwe uitdaging. Dat het daarnaast een gezellige club is waarbij het meteen "klikte", is mooi meegenomen.

John Stoop
Eind 1953 ben ik door de watersnood aangespoeld op de vette klei in Zevenbergen. Vervolgens naar school bij de broeders van Oudenbosh. Daar ben ik blijven hangen zowel in Oudenbosch als in het onderwijs. De afgelopen jaren heerlijk gezeild in Zeeland en op de kustwateren. Bij het 'eentonige' onderhoud aan de boot wilde ik bijpassende liedjes leren en heb aangemonsterd bij de Bossche Maten. Een gezellige bemanning en als ze me nu nog eens plagen met : "Dan verkoop je toch gewoon de boot", heb ik nu mijn antwoord klaar : "Als ik maar kan blijven zingen bij de Bossche Maten" 

Rinus

Rien Teunis (accordeon)

Peter Vermeulen
Ik ben geboren in Lewedorp (ZLD)
Ik was 11 jaar toen ons gezin verhuisde naar Hulten in Brabant. In Dongen heb ik de MULO en de KWEEKSCHOOL gevolgd.
Samen met 4 vrienden heb ik gitaar gespeeld en gezongen in de Rijense coverband THE STREAMS. Tijdens een van onze vele optredens heb ik in een danszaal in Rijen mijn vrouw Victorien leren kennen.
Na de vervulling van mijn dienstplicht ben ik in 1970 gaan werken als leraar aan de LHNO en de MAVO in Fijnaart.
Zingen en gitaar spelen ben ik altijd in allerlei groepjes blijven doen. Nu zing ik en speel gitaar bij de BARBEQUE-SINGERS. Misschien een wat vreemde naam, maar wij traden aanvankelijk alleen op tijdens de barbeque van HAVENKOOR FORTITUDO. Met veel plezier zing ik nog bij dit mooie koor.
Omdat ik graag een ander repertoire wilde zingen heb ik mezelf aangemeld bij DE BOSSCHE MATEN. Ik hoop nog lang en ook met veel plezier bij dit shantykoor te kunnen zingen.

Toine Vermunt
Altijd visjes en waterinsecten vangen, 7 Aquaria in moeders keuken. Oma ernaast om lekken te deppen. Zwemproef afgelegd. Toch bijna verdronken bij een sluis. Later 7 zwemdiploma's behaald, inclusief  "reddend zwemmen". En het diploma "zwemleider". Maar nooit echt watervrij geworden.
Afstudeerscriptie: "Sloot en plas in de klas". Een vijver in de tuin en een schipper als zwager. 
Toch ook best wat hé Gerrit!
Als je dan bij De Maten wilt -die zingen over water- dan kunnen ze niet om je heen. Voor de vorm laten ze je een liedje zingen.....

Dick van Vliet 
In 1945 geboren aan de boorden van de Nieuwe Maas. Altijd bleven de schepen en het water lonken, maar daar is het verder bij gebleven. Tot 2005 gewerkt als controller en toen met de welverdiende VUT gegaan. Nu naast zingen veel bezig met sporten zoals voetbal en tennis

Koos Zaad
Geboren in het heuvelachtige Zuid-Limburg, ben ik niet bepaald  in aanleg een zeeman te noemen. Ik heb wel altijd de behoefte gehad uit te varen en verder te kijken dan de grenzen van het dorp.

Ik ben in 1970 dichter bij zee gaan wonen, in Brabant, nog steeds in het gezellige zuiden dus. De plaats waar ik aanlegde was Roosendaal, waar ik nog steeds tot grote tevredenheid woon.
De zee heb ik gevonden in de plaats Özdere in Turkije  waar mijn vrouw en ik een appartement hebben direct aan zee. Daar geniet ik vooral van het geluid van de branding, het klotsen van de golven en het turen naar de horizon.
Ik heb gekozen voor shantykoor de Bossche Maten vanwege de samenhorigheid en  betrokkenheid van de leden. En uiteraard vanwege de gezellige repetities zonder  dat daarbij de kwaliteit uit het oog wordt verloren.

Frans Zwaan
Geboren in Rotterdam. In 1972 verhuisd met Loes naar Standdaarbuiten, twee kinderen gekregen. Gewerkt in de Scheepsbouw / Koeltechniek en Grootkeukenindustrie. Via KBO-middag bij De Bossche Maten gekomen. Zeemansliedjes zingen is voor mij plezier.