Pers

HALDERBERGSE BODE |VRIJDAG 25 AUGUSTUS 2023
Shantykorenfestival De Bossche Maten 2.0 dit jaar
vr 25 aug., 08:43 Algemeen

OUDENBOSCH - Na veel te lange tijd, de corona kwam ertussen, organiseren de Bossche Maten op 27 augustus weer hun geliefde festival. Het wordt grootser dan alle voorafgaande festivals. Acht koren nemen deel. Op vier sfeervolle locaties wordt er nu opgetreden. Twee keer zo groot in vergelijking met de voorgaande festivals dus. Dat was ook de insteek van het overleg met de gemeente Halderberge: meer aanzien in de regio; een visitekaartje voor de stad. 
Het zojuist gerenoveerde Jan Gielenplein is samen met de Mariagrot in het Arboretum een van de toegevoegde locaties.
Er komt een podium op het Jan Gielenplein, eén op het Jezuietenplein tegenover ‘Bij Wit’, één in de tuin van Villa d’Este en één in het Arboretum. 

Deelnemende koren
De organisatie is heel blij met de mix van deelnemende koren.
Voorzitter festivalcommissie Ad Dirken: “Met de Kreekrakkers, Het Gastels Smartlappenkoor, natuurlijk ons eigen koor De Bossche Maten, De Batraven, De Maeze Sangers, Fortitudo, Stuurloos en de Markmakkers, is het een evenwichtige mix geworden van regionale koren en koren van wat verder uit de buurt. Ook zo fijn, dat de Gemeente Halderberge meedenkt. Ze wil het festival in de toekomst nog meer uitstraling geven. In overleg met de ondernemersvereniging is daarom nu al besloten zondag 27 augustus te promoveren tot koopzondag! Dat zal de aanzuigende werking van het festival alleen maar versterken! Het festival mocht zich voorgaande jaren al verheugen in een grote belangstelling. Mijn verwachting is, dat die belangstelling alleen maar gaat  toenemen, nu we het Arboretum en ook een stukje van de ‘overkant’, het Jan Gielenplein, bij het festival betrokken hebben. Die dag is ook de sterrenwacht, de Basiliek en alle horeca rondom het festival  geopend. Aan de ambiance rondom de markt zal het niet liggen! Het kan niet anders, het wordt een feest!”

Informatie
Wat: Shantykorenfestival van shantykoor de Bossche Maten (uit Oudenbosch)
Waar: Rondom de Markt: Het Jan Gielenplein, Het Jezuietenplein, In de tuin van Villa d’Este en bij de Mariagrot in het Arboretum te Oudenbosch
Wanneer: Zondag 27 augustus van 12 uur tot 17.30 uur. 

Bossche Maten wint Shantyfestival Leurse Havenfeesten
bron: Halderbergse Bode 30 juni 2022


 

Vierde Shantykorenfestival De Bossche Maten springplank voor een groot Oudenbosch’ evenement?

11 augustus organiseert het shantykoor De Bossche Maten, uit Oudenbosch, op het plein voor, en in de tuin achter, brasserie Tivoli, haar vierde shantykorenfestival. Het festival begint om 12uur en eindigt om 18uur. De toegang is gratis.

Het vierde festival is nu nog een gezellig klein evenement, met een podium op het Jezuietenplein en een podium in de tuin van Tivoli. De komende jaren zou dat er anders uit kunnen gaan zien. Er is overleg tussen de Bossche Maten, de economische koepel Halderberge en de gemeente . De idee is er een groot evenement van te maken met podia door het hele dorp. Er zullen dan wel 25 koren uitgenodigd kunnen worden.
Eerst maar proberen het succes van beide voorgaande edities trachten te evenaren, of zelfs te overtreffen.
Aan de deelnemende koren zal het niet liggen. Vanuit Halderberge zijn dat de Kreekrakkers en de Markmakkers. Van verder weg zijn dat Stuurloos en Het Kraaiennest.
De Markmakkers is een zusterkoor uit Oudenbosch. Echte makkers, want ze verzorgen samen met de Bossche Maten het geluid. Mooie stemmen. De meesten zingen ook opera. Van hen kun je Altijd een kwinkslag verwachten tijdens een optreden.
De kreekrakkers uit Stampersgat is een nog jong koor, maar heeft een aanstekelijk repertoire. Probeer maar eens om niet mee te zingen. Het Kraaiennest uit Zevenhuizen is vooral een ‘mooi’ koor. Mooi zingen met dikke begeleiding van fluit, accordeons, gitaar en ritme. Ook draaien zij het roer niet om voor een eigen geschreven musical, zoals ‘De Overwintering op Nova Zembla’. Stuurloos uit Schiedam doet zijn naam eer aan. Leuke interactie met het publiek en ook een bijna-band als begeleiding. ‘Beweeglijk’ koor ook. ‘Geen wonder!’ beweren boze tongen: ‘Schiedam is toch de jeneverstad!’ Maar daar heeft het niets mee van doen. Er valt niet alleen te luisteren dus, maar ook te zien. De Bossche Maten, ook zelf een gezellig koor uiteraard, valt op door hun aparte repertoirekeuze. In enkele jaren is dat repertoire helemaal op zijn kop gezet. Tot genoegen van publiek en de maten zelf.
Het festival wordt om vijf uur afgesloten door Cool mc Finn, de regionaal bekende folk band uit Bergen op Zoom, die voor de gelegenheid de nodige seasongs ingestudeerd heeft.

Deze koren, samen met de ambiance van de tuin en het plein, garanderen een gezellige middag. Honger of dorst hoeft men bovendien niet te lijden. Daar staan de drie restaurants rondom het plein en bakker Nagelkerke borg voor. De Biecht, Het Proeverijtje en Tivoli hebben die dag specialiteiten op het menu. Tivoli heeft zelfs drie keuzemenu’s speciaal voor de gelegenheid samengesteld. Bakkerij Nagelkerke zorgt voor broodjes in het lunchpakket van de 140 zangers’.
Naast het genieten van de optredens is ook een bezoek aan de beroemde basiliek van Oudenbosch of aan de volkssterrenwacht Simon Stevin, de Botanische tuin Arboretum, de moeite meer dan waard.
Alle reden om op 11 augustus richting Oudenbosch te trekken.

BN DeStem, vrijdag 26 juli 2019

Festival voor shantykoren groeit uit zijn 'zeemansjasje'
Voor de vierde keer organiseert Shantykoor De Bossche Maten een gratis toegankelijk Shantykorenfestival.

MONIQUE MEEUWISSE
Dit jaar heeft het evenement met shantykoren nog een kleinschalig karakter. Vanwege de eerdere successen zijn er voor volgend jaar plannen om het evenement met shantykoren uit te laten groeien tot een festijn met 25 koren en podia door het hele dorp.

De Bossche Maten zijn inmiddels in overleg met de economische koepel Halderberge en de gemeente.

Op 11 augustus treden op en rond het plein en de tuin van brasserie Tivoli het zusterkoor Markmakkers (uit Oudenbosch), de Kreek-rakkers uit Stampersgat, Het Kraaiennest uit Zevenhuizen en Stuurloos uit Schiedam op.

Het festival begint om 12.00 uur en wordt rond 18.00 uur afgesloten door folkband Cool MC Finn uit Bergen op Zoom. Tijdens het festival zorgen enkele horecagelegenheden dat er hapjes en drankjes te krijgen zijn. Enkele restaurants bieden een menu van de dag aan.

Shantykoren Mosselfestival van Oudenbosch is een groot succes
OUDENBOSCH - Het tweede Shantykoren Mosselfestival van Oudenbosch is een groot succes. Het organiserende koor De Bossche Maten kreeg gisteren het Jezuïtenplein nagenoeg helemaal vol met publiek.
Fons Pijnen 07-08-17, 06:47 (BN DeSTEM)

Succesvolle tweede editie van Shantyfestival Oudenbosch
Door Remko Vermunt op 7 augustus 2017 (Halderbergse Bode)
OUDENBOSCH – Op het Jezuïetenplein bij Brasserie Tivoli werd afgelopen weekend de tweede editie gehouden van het Shanty- en mosselfestival in Oudenbosch.

Bossche Maten ontvangen de Zilveren Mosselpan (Bron: Halderbergse Bode dd 9 mei 2012)
OUDENBOSCH - Ter gelegenheid van de door vele duizenden toeristen bezochte Mosseldag in Yerseke werd in augustus vorig jaar een korenfestival gehouden in partycentrum de Zaete.
Voor een bijzonder enthousiast publiek werd het shantykoor de Bossche Maten uit Oudenbosch door de jury uit alle deelnemende koren gekozen tot winnaar van de Zilveren Mosselpan. Aangezien de Mosselpan een wisselbokaal is, moest de naam van de prijswinnaar nog in de pan worden gegraveerd.