Het verleden

Zoals zo vaak in het leven was het ontstaan van de Bossche Maten een samenloop van omstandigheden. 
Laura van den Hout , geen onbekende in de Nederlandse muziekwereld, wilde een nieuw shantykoor beginnen maar kreeg te weinig aanmeldingen. Peter Maronier wilde al jaren in een Shantykoor zingen maar kon geen koor vinden.
In november 2004 kwamen Peter en Laura met elkaar in contact en Peter beloofde haar 10 tot 15 mannen bij elkaar te krijgen. Dit lukte en op 2 december 2004 was de eerste bijeenkomst in de Beuk te Oudenbosch.
Op deze bijeenkomst kwamen veel enthousiaste mannen, vlug geteld waren er tientallen zeejaren aanwezig, echter of ze konden zingen was op zijn zachtst gezegd twijfelachtig.
Het enthousiasme van de groep werkte aanstekelijk op Laura en er werd besloten om het te gaan proberen. Na twee maanden zou dan bezien worden of  ze door zouden gaan.
De mannen bleven in die twee maanden enthousiast en Laura werd in hun enthousiasme meegetrokken.
Na enkele weken stelde zij dat er toch wat betere stemmen bij moesten komen om het geheel te kunnen dragen.(ja, diplomatie had ze wel)
En zo geschiedde. Er werd weer geronseld en enkele nieuwe leden werden vrijwillig aan het koor toegevoegd. De nadruk ligt hier op vrijwillig want bij ronselen zou je anders denken. Dat er enkele biertjes mee gemoeid waren is wel een feit.
Het koor bestond toen uit 15 mannen en uiteraard Laura.
Iedere dinsdag werd er gerepeteerd in de Beuk en het begon langzaam ergens op te lijken.
Begin februari 2005 ging de kogel door de kerk: het koor was een feit.

Een apart verhaal is de keuze van de naam. Uit 70 namen, die door de leden waren aangedragen, werd democratisch de naam De Bossche Maten gekozen. Verwijzend naar Oudenbosch en de maten in de betekenis van vrienden, muziekmaten en maatjesharing.

Op 20 april 2005 volgde inschrijving bij de KVK en werd een 2 mans bestuur gekozen, Peter Maronier als voorzitter/secretaris en Ad Dirken als penningmeester.
Op 4 mei 2005 was het grote moment daar:  DE EERSTE OPTREDENS. Tijdens de fietsvierdaagse van Hoeven werd opgetreden in Havenpaviljoen de Turfvaart te Etten Leur en later op de dag in café Stroop te Bosschenhoofd.
Het enthousiasme van De Bossche Maten sloeg over op het publiek en het werden geslaagde optredens. Luid werd er meegezongen, gestampt en gezwaaid.
De Bossche Maten waren van wal gestoken.

In de loop der jaren kregen de Maten een steeds grotere bekendheid. Per maand wordt twee keer opgetreden. In de winter zijn de optredens meestal in verzorgingstehuizen en in de zomer wordt de buitenlucht opgezocht.
Enkele voorbeelden van optredens in die buitenlucht zijn:
Braderieën in verschillende plaatsen;
De Spuidagen in Oud Beijerland, De Loggerfeesten in Vlaardingen, Vlaggetjesdag op Scheveningen, de Havenfeesten in Oudenbosch;
Shantyfestivals zoals op de Boulevard te Scheveningen en in Etten Leur.
U ziet geen zee gaat de Maten te hoog.
Het handelsmerk van de Maten is enthousiasme en dat weten ze ook over te brengen op het publiek.
Het koor groeide uit tot max  20 leden.  Laura, op accordeon, kreeg op zeker moment ondersteuning van René Habraken op cajon en Frans Burgs heeft het koor enige tijd begeleid op gitaar.
Op 9 augustus 2009 (ja op zondag)  zaten De Bossche Maten op een zonnige dag in een bloedhete opnamestudio in Zevenbergen voor de opname van hun eerste CD. Deze kreeg de toepasselijke naam "Onze Eerste". 

Zij zongen de CD vol!

In december 2009 bestond het koor 5 jaar. De maten hebben dit toen eind november uitbundig gevierd in het metropool van de scheepvaart: Rotterdam.
Februari 2012 is na ruim 7 jaar een einde gekomen aan de samenswerking met Laura van den Hout. We hebben voortreffelijke jaren mogen beleven met de altijd enthousiaste Laura en genoten van haar spel..
Haar plaats werd ingevuld door Koos de Graaf die al jaren een verdienstelijk lid is van DBM en in staat was om een geheel eigen sound te geven aan De Bossche Maten met zijn knopaccordeon.
Op 15 november 2014 stond 's morgens om 10.00 uur een touringcar klaar voor de Basiliek in Oudenbosch. Het complete Shantykoor met partners stapten in en rond het middaguur zat iedereen aan een lunch met verse paling in de Metropool Volendam. Een volle dag vermaak op en rond het water en in de kroegen aldaar volgde en op de terugweg is in de bus zowat het volledige repertoire doorgenomen. De chauffeur heeft genoten (hopen we nog steeds).
De Bossche Maten maakten zich op voor het volgende lustrum in 2019!!

De Burgemeester van Halderberge ontvangt de eerste cd van het bestuur van DBM. December 2009