Het heden

Geen zee te hoog voor De Bossche Maten. En dat al vele jaren.We koersen al weer af op het vierde lustrum in 2024. Af en toe schampten we wel een zandbank of tikten we een klif aan, maar vastgelopen zijn we nog nooit. De wind staat over het algemeen zeer gunstig. De bemanning is onverwoestbaar. Gemiddeld telt "the crew" zo'n 18 tot 20 leden (Ferme Knapen) waarvan er diversen de rol als Shantyman kunnen vertolken. Alleen dat al maakt het dat we een Shantykoor zijn dat veel variëteit en gezelligheid brengt. De begeleidende muziek komt van Bert Segers (accordeon), Frans Goené (gitaar, mandoline en banjo), Piet Schneijdenberg(basgitaar) en René Habraken (cajon). Hans Reijs begeleidt ons in onze muzikale activiteiten en repetities en speelt daarbij zelf ook graag een deuntje mee op zijn gitaar

Het is geen geheim dat shantykoren over het algemeen zeer geliefd zijn in de verzorgingscentra en dat brengt met zich mee dat het repertoire vaak is afgestemd op die doelgroep met vele, herkenbare en nederlandstalige zeemansliedjes. Het is een genoegen om te zien dat je de ouderen zo kunt verwennen met het zingen van die liedjes. Maar mensen worden ouder en de jongere generaties zijn al wat meer gewend geraakt met buitenlandse talen en waarderen ook de echte shanty's en folksongs die tegen de shanty's aanschurken.
De Bossche Maten hebben er o.a. daarom voor gekozen om een deel van het repertoire dat al jaren werd gezongen te schrappen en zich meer toe te leggen op het zingen van de echte shanty's (veelal Iers en engelstalig), maar een leuke folksong waarin bijv. het water of een visserman de hoofdrol speelt schuwen we ook niet.

De zangers vinden dit leuk en uit de eerste reacties blijkt dat het publiek het ook waardeert. Men ervaart een shantykoor "met een ander geluid". 
Uiteraard hebben we nog steeds een hoekje ingeruimd binnen ons repertoire voor de nederlandstalige oude krakers en zeemansliedjes waarmee we nog best een avondje kunnen opvullen als het publiek daar om vraagt. En natuurlijk treden we nog steeds graag op in de zorgcentra.
Verras maar eens een keer iemand die iets te vieren heeft met een (ons) shantykoor voor een intermezzo tijdens het feest. Wat De Bossche Maten in een klein uurtje weten te bereiken verrast vaak menigeen en het draagt bij aan de verdere feestvreugde.
Of wilt u misschien een workshop "Shanty-zingen". Met uw gasten wordt u dan helemaal betrokken bij ons optreden en gaan we gezamenlijk zingen en een lied instuderen.
Onder de knop "Boek Ons" kunt u met ons in contact komen.

De Bossche Maten repeteren op de dinsdagavond in Oudenbosch van 20.00 uur tot 22.00 uur. Heb je belangstelling als zanger en/of muzikant, vul dan even het contactformulier in onder "Contact" en je wordt z.s.m. gebeld.
En als je je afvraagt "ben ik wel geschikt om te zingen in een shanty-koor?
Laten we het zo zeggen, wij zijn een mannenkoor en iedereen die tenminste wel eens een keer een haring heeft gegeten is geschikt om te zingen in een zeemanskoor.